Tag på historisk ø-eventyr på solferien
Scenic aerial view of Lofoten Islands in Norway

Tag på historisk ø-eventyr på solferien

(sponsoreret indhold)

Danmark er et ørige med over 1.400 øer på mere end 100m2 – og vi danskere elsker faktisk også øer når det kommer til valget af feriested! Solrige øer som Gran Canaria, Bali og Sicilien er derfor også højt på listen over favoritsteder til lækker, inspirerende og billig solferie. Netop disse øer er også meget mere end bare charterhotel og swimming pools, for der ligger masser af historiske begivenheder, som du kan gå i sporet på og udforske, når hotelpoolen efter et par dage er blevet for triviel!

Øer gemmer generelt historisk set på mange lyssky hemmeligheder og voldsomme begivenheder, som omverdenen ikke altid har kendt til. Selv det at bruge en ø som feriested kommer jo netop af, at det er et isoleret sted og derfor oplagt til at koble helt af, da man jo er ganske afskåret fra omverdenen – dog heldigvis ikke lige så spartansk som i “Robinson Crusoe”… Men der er stadig en snert af eventyr og følelsen af at være en opdagelsesrejsende, når man går og går langs de evige sandstrande, som de første beboere på øerne må have gjort. Her bringer vi derfor spændende historiske facts om de tre skønne og vidt forskellige øer, som du kan bruge til at finde på nye eventyr på din næste solferie.

Gran Canaria – Piratparadis og Colombus’ sidste stop

Grundet handlen mellem Europa, de europæiske kolonier i Afrika og Middelhavslandene har de Kanariske Øer altid været et yndet mellemstop på turen. Selv den opdagelsesrejsende Colombus brugte øerne som sidste stop i den gamle verden, før han krydsede det dengang uendelige Atlanterhav.

Men de smukke vulkanøer var også et af piraternes yndlingssteder at “lave forretning”! Gå derfor i sporet på de frygtelige Corsairs, som også gik under navnet renegados (da. vendekåber). Det var nemlig primært europæere, der tog chancen for at slå ind på en berigende, kriminel løbebane som pirater, der i 16-1700-tallet med stor blodtørst overfaldt deres egne landsmænds handelsskibe.

Bali – En ægte “melting pot”!

Bali blev befolket for mere end 4000 år siden, og man mener at balineserne i dag har vidt forskellige forfædre med alt fra malaysisk og filippinsk til oceanisk baggrund. Som aktiv handelsø har Bali også fået et væld af indflydelse udefra – på godt og ondt. Således har øens kultur spor af både indisk og kinesisk kultur og ikke mindst et stærkt præg af den transnationale hinduistiske religion. Øens befolkning trives således ganske harmonisk med disse forskellige indflydelser, men harmonien er da undervejs blevet forstyrret af dramatiske begivenheder: Hollands kolonialisering af øen fra 1500-tallet, besættelsen af Japan under 2. Verdenskrig, voldsomme vulkanudbrud og ikke mindst fortidens politiske sammenstød mellem kommunistiske partier og nationalistiske tendenser. Bali er dermed en ultimativ ø for den historieinteresserede!

Sicilien – Antikke krigere og ægte ø-fred

Sicilien byder på historiske eventyr, der både kan vække den hardcore historiker og de unge adventure-læsere! Siden Antikken har den charmerende ø haft en del af se til, når det kommer til store historiske slag: Den leverede således både scene til første og anden Puniske Krig fra 300 år f.v.t, og ved den anledning blev Sicilien til en af de første romerske provinser. Efter krigene forvandledes øen til et charmerende, og i den tids målestok, et af de mest fredelige og rige provinser.

Så dyk ned i historiens vingesus på de skønne ferieøer – det er blot om at kradse lidt i overfladen…