Tips og tricks

Sådan holder du planterne i live mens du er afsted på ferie

(sponsoreret indhold)

Slatne og visne planter er ikke et sjældent syn for den hjemvendte rejsende. I ferien har vi glemt alt om dagligdagens pligter og gøremål – planterne har levet sit eget liv. Men er nu døde – eller gullige.

Hvordan kommer man udenom det? Hvordan overlever planterne ferien?

Her giver haveeksperten fra Farveflora dig et par fifs, så stuebirken og ligusteren overlever ferietiderne året rundt.

Haveplanter

Særligt er det vigtigt at tage sig nogle forholdsregler for nye planter (under 1 år siden plantning). Har du plantet nye sommerblomster i foråret, så kan du være sikker på at en ferie væk fra haven giver dig visne planter. Sol og sommer er lig med tørke for planterne.

Nogle somre er værre end andre, men du skal altid være OBS på at få vandet de nye planter. Både ved plantning og efterfølgende igennem sæsonen. En enkelt vanding i løbet af en uge er nok.

Vælg siveslanger, hvis du har plantet ny hæk. Siveslangerne hjælper dig med at holde hækplanterne friske. Kobl siveslangerne på et vandings-ur/-motor og du har automatisk vanding af bede og hæk hele ferien. Det er smart!

Læs mere om hækplanter her.

Græsplænen?

Drop den. Græsset skal ikke vandet. Det kommer sig helt fint. Se fx tilbage på sommeren 2018 hvor tørken for alvor ramte Danmark. Der døde de gode gamle plæner ikke – selvom de var helt gule i mere end en måned.

Bemærk: Nylagt rullegræs skal dog vandes regelmæssigt. Valg i øvrigt ikke at rul det ud lige før sommeren. Som med så meget andet i haven, så er efteråret det bedste tidspunkt. Det gælder plantning, træfældning og udrulning af græs. Sået forårsgræs kan endda fint klare en sommer uden meget vand.

Potteplanterne i vindueskarmen

De indendørs planter er ofte de sværeste. De får ingen regn – og har kun den væske der er i deres lille urtepotte.

  1. Tag planterne ned fra vindueskarmen, så de ikke udsættes for sollys. Skyggen er mere nænsom.
  1. Sørg for ventilation i rummet, så der ikke bliver for varm. Særligt i rum med store vinduesflader kan det blive meget varm. Rul evt. gardiner for.
  1. Se efter vandingssystemer, selvvandingspotter eller benyt en flaske vand, som vendes på hovedet.
  1. Inviter svigermor eller overboen forbi. Stik dem en nøgle og lad dem vande planterne en gang om ugen. Gengæld denne venlighed, næste gang de rejser.
  1. Inden du tager afsted og når du kommer hjem, så smid planterne i brusebad. Stil dem alle i brusenichen og overvand planterne. Du kan også nedsænke en potte i en spand med vand, så den fuldstændig gennem-væddes. Tag derefter planten op og stil den fx på badeværelset.
  1. Vælg nemmere planter. Nogle planter kræver ikke så meget vand. Spørg i dit lokale gartneri.
 1. Omplant dine stueplanter årligt. Særligt de første år. Derved får planten et bedre rodnet – og får bedre plads i potten. Dette giver planten en større ”madpakke” til ferien.

God rejse – og god fornøjelse med dine planter. Hold også øje med hvilke planter du ser ude på din rejse. Måske får du ny inspiration til din indretning – ude såvel som inde.

Hej! Mit navn er Simon, og jeg er skribent her på siden! Jeg har rejst og boet flere forskellige steder i verdenen, og har fået æren af at fortælle om mine oplevelser samt, at hjælpe dig med at finde den perfekt ferie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *